İNŞAAT

IRF’ten Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne Global Başarı Ödülü

Dünya mühendislik tarihi açısından kilometre taşı sayılabilecek birçok ilke sahip olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Uluslararası Yol Federasyonu (International Road Federation-IRF) tarafından her yıl verilen “Global Başarı Ödülleri”nde “Dizayn” kategorisinde büyük ödülün sahibi oldu. 

Üzerinde hem karayolu hem demiryolu bulunan dünyadaki diğer köprülerden farklı olarak tek katlı olacak şekilde dizayn edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyeden geçiyor. Bu özellik için köprünün ana kabloları, dikey askı halatları ve tabliyeyi kulelere bağlayan eğik askı kabloları bir araya getirildi ve rijitliği yüksek bir hibrid köprü tasarlandı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün tamamında ince aerodinamik tabliyeler kullanıldı. 

İlklerin Köprüsü: Yavuz Sultan Selim Köprüsü Yüksek mühendislik ve teknolojinin ürünü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu projesinin yapımına 29 Mayıs 2013’te gerçekleştirilen temel atma töreni ile başlandı ve 3 yıl gibi rekor bir sürede tamamlanarak 26 Ağustos 2016’da açıldı.

Köprü, gerek estetik gerek teknik tüm özellikleriyle dünyanın sayılı köprüleri arasında yerini almış durumda ve “ilklerin köprüsü” olarak adlandırılıyor. 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş, 1.408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsünün bir başka ilki ise 322 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprüsü olması.

Uluslararası Yol Federasyonu hakkında

Dünya çapında yol ağlarının gelişimini teşvik etmek ve desteklemek amacıyla kurulan Uluslararası Yol Federasyonu (IRF), her yıl düzenlediği ‘IRF Global Başarı Ödülleri’ ile altyapı teknolojilerinin gelişmesini sağlayan mükemmel ve yenilikçi projeler ile bu alanda çalışan başarılı isimleri seçiyor.